Bogat program i drugog dana ConserveUs Festivala

Nakon što je u četvrtak u Interpretacijskom centru „Civitas Sacra“ otvoren prvi Međunarodni kongres i radionice konzervacije-restauracije kamena „ConserveUs Festival Šibenik 2024“, drugi dan je obilježio bogat program prepun aktivnosti za sudionike i posjetitelje.

Jutro je započelo ispred Katedrale sv. Jakova, koja je jedno od najznačajnijih i najljepših graditeljskih ostvarenja u Hrvatskoj te je 2000. godine uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine. Studentima i ostalim posjetiteljima Helena Ugrina iz Hrvatskog restauratorskog zavoda prezentirala je proces konzervacije i restauracije katedrale u kojem je i sama sudjelovala, a koji se odvijao u sedam faza.

Nakon toga sudionici su se prebacili na lokaciju ispred portala u staroj gradskoj jezgri Šibenika gdje im se na konkretnom primjeru jednog portala prezentirala i demonstrirala upotreba lasera i materijala koji se koriste u obnovi portala, a u istom su se i sami mogli okušati.

Posebno zanimljivo i edukativno bilo je uzimanje uzoraka izvorne polikromije s portala i mikroskopska analiza u čemu su sudjelovali učenici i studenti pod vodstvom iskusnih ovlaštenih restauratora. Najveća vrijednost ovog festivala je što se takva vrijedna znanja prenosi na mlađe naraštaje studenata, poručuju iz Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac.

Uz mentorstvo iskusnih restauratora, ostatak dana studenti su radili na konzervaciji-restauraciji kamena na 3 lokacije u staroj gradskoj jezgri Šibenika: portal na Crkvi sv. Lovre, kameno stubište na Crkvi sv. Frane te portal u Ulici sv. Nikole Tavelića na broju 13 (Kolo), a rezultati njiihovog dvodnevnog rada bili su itekako vidljivi i motivirajući, ne samo za njih već i za sve slučajne prolaznike koji su se zatekli na tim lokacijama tijekom festivala. 

U popodnevnim satima, na iznimno zanimljivim i edukativnim predavanjima, šest predavača imalo je priliku podijeliti svoja znanja i iskustva s posjetiteljima. Predavanje je otvorila Angela Bujas, pročelnica Konzervatorskog odjela u Šibeniku koja je sudionicima objasnila sam rad konzervatora, a dotakla se i ciljeva Ministarstva kulture i medija donošenjem novog zakona o zaštiti i očuvanju kulturne baštine. Istakla je i zadovoljstvo jako dobrom suradnjom Društva i Konzervatrskog odjela, pogotovo u projektima koje financira Ministarstvo kulture i medija.

Alen Novoselec, dekan Akademije Likovnih umjetnosti u Zagrebu, Odsjek za konzerviranje i restauriranje umjetnina s ponosom je prezentirao rad svojih studenata te održao predavanje na temu „Kako zauvijek spasiti nepokretnu baštinu ili kratka priča o studentskoj inicijativi i pokretu za nepokretnu baštinu“. Upravo iskustvo potresa u Zagrebu bila je prekretnica, iz čega su nastala rješenja potaknuta katastrofom, edukacijom i inicijativom. Pokret za nepokretnu kulturnu baštinu – simpozij o multidisciplinarnom pristupu u zaštiti i obnovi, projekt je studenata Likovne akademije u Zagrebu na koji je izrazito ponosan. Zrelo, strukturirano, detaljno djelo mladih obrazovanih stručnjaka, jedina su nada za dugovječnost i održavanje naše kulturne baštine, poručio je te dodao kako se nada da će ovo predavanje biti inspiracija i ostalima te ih potaknuti na djelovanje.

Posebno inspirativno predavanje bilo je ono Duje Novakovića, iz Umjetničke akademije u Splitu koji je prezentirao svoj diplomski rad napisan na temu „Obnova šibenskih povijesnih portala, a ideja za isto proizašla je upravo iz suradnje Umjetničke akademije u Splitu, Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac te Hrvatskog restauratorskog zavoda.

Filip Bubalo iz Udruge 4 grada Dragodid, dotakao se nove tehnologije u konzervaciji vernakularne baštine te naglasio kako je najbitnije da se onim što imamo i ponosimo, a to je naša kultura i baština.

Helena Ugrina iz Hrvatskog restauratorskog zavoda iz Odjela za kamenu plastiku prisutnima je prezentirala gradnju Katedrale sv. Jakova u Šibeniku, zanimljivosti same gradnje, materijale koji su se koristili, kako je tekla obnova, te konzervatorsko-restauratorske radove izvođene u sedam faza.

Posljednji predavač večeri bio je Vedran Pehnec, iz obrta za konzervatorsko-restauratorske poslove koji je prezentirao konzervatorsko-restauratorske zahvate provedene u jezgri grada Šibenika.

Zadnji dan festivala, u subotu ujutro bit će zatvaranje kongresa te izlet brodom na Tvrđavu sv. Nikole.

Podsjetimo, organizatori ovog međunarodnog kongresa su Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“, Hrvatski restauratorski zavod i Umjetnička Akademija u Splitu. Partneri kongresa su Akademija likovnih umjetnosti, Zagreb i University of Applied Arts Vienna, a pokrovitelj je Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske.

Cilj ovog kongresa je stručnoj i široj javnosti predstaviti dosadašnji rad na obnovi šibenske baštine kao i istaknuti primjer uspješne suradnje različitih institucija i Društva te uključiti učenike i studente u projekte očuvanja baštine.

Copyright 2024© Društvo za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac

Copyright 2024© Sitename